PROGRAM SVIT »SVITOVA PODPORA»

  

 

 

SVIT- ova PODPORA

Preventivni presejalni PROGRAM SVIT poteka pod okriljem Ministrstva za zdravje Republike Slovenije. Nosilec programa je Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ).

Program pripomore k zgodnjemu odkrivanju predrakavih in rakavih sprememb na debelem črevesu in danki ter uspešnemu zdravljenju, ali pa razvoj bolezni celo prepreči. Vključuje moške in ženske med 50. in 74. letom starosti na vsaki 2 leti. Zelo pomembno je, da se v Program Svit vključite vsakokrat, ko ste vanj povabljeni.

 

Ne zavrzite vabila na testiranje v Programu SVIT, odzovite se nanj.

VABILO V PROGRAM SVIT JE DARILO ŽIVLJENJU!

 

Kako se lahko vključite v Program SVIT?

Ko vabilo v Program SVIT dobite po pošti, ga pozorno preberite, izpolnite in s podpisano Izjavo o prostovoljnem sodelovanju pošljite po pošti. Na dom boste prejeli komplet s testerji za odvzem vzorcev blata. Sledite priloženim navodilom in jih po opravljenem odvzemu v priloženi kuverti oddajte po pošti. Ob negativnem izvidu boste v Program SVIT ponovno vabljeni čez dve leti. V primeru pozitivnega izvida boste napoteni na kolonoskopijo, s katero bo zdravnik specialist ugotovil vzrok, ki lahko pomeni prisotnost predrakavih sprememb na črevesni sluznici (polipov).

Spletna stran za več informacij o Programu Svit: www.program-svit.si 

 

Zakaj se je modro odzvati na povabilo v Program SVIT?

Ker je na srečo zgodaj odkrita oblika raka zelo dobro ozdravljiva. V programu SVIT od 65 do 70% primerov raka na debelem črevesu in danki odkrijemo tako zgodaj, da onkološko zdravljenje ni potrebno (Vir: NIJZ).

SVITOVA PODPORA

Svitova podpora vam je na voljo za informacije in pomoč pri vašem vključevanju v program Svit. 

 

Kje?

V upravni stavbi zdravstvenega doma Ravne, Ob Suhi 11, Ravne na Koroškem (2.nadstropje)

Oblika naročanja

Osebno, telefonsko, elektronsko

Kdaj?

Vsak delovni dan med 13.00 in 15.00 uro

Kontaktna oseba

Aleksandra Saša Horvat

02/8705-214;GSM: 041 296 158

Polona Moličnik

02/8705-272;GSM: 031 398 070

Telefon

Elektronski naslov

Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.

Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.

 

Uporabniki se lahko na individualni posvet naročite tudi preko telefonske centrale, številka 02/8705-354, vsak dan od ponedeljka do petka, med 8.00 in 12.00 uro.  

Prva pomoč v duševni stiski ob poplavah

Poplave, ki so Slovenijo prizadele v preteklih dneh nas še vedno puščajo brez besed, a hkrati vzbujajo sočutne in solidarne vzgibe. V takšnih okoliščinah ljudje potrebujemo podporo sočloveka in razumevanje. Pri zelo hudih stiskah pa je potrebna strokovna pomoč. Bolj kot »prave besede« je pomembno, da smo na voljo drug za drugega in si nudimo praktično, psihološko in socialno pomoč.

 

Obveščamo vas, da sta vzpostavljeni dve telefonski številki za psihološko pomoč prizadetim v naravni nesreči in sicer:

 • Center za psihološko svetovanje Posvet: 031 704 707 (vsak delovni dan med 16. in 20. uro).
 • Društvo psihologov Slovenije. Telefon za psihološko oporo ob poplavah: 080 30 64 (vse dni v tednu med 16. in 22. uro). Klic je brezplačen. *Telefon bo deloval od 12. 8. 2023 dalje.

 

V priloženem letaku smo pripravili usmeritve kako nuditi pomoč drugim in kako ravnati kadar smo sami v stiski. Zbrani so tudi kontakti drugih oblik psihološke pomoči. 

 

Več na spletni strani: https://www.zadusevnozdravje.si/aktualno/novice/2023/08/prva-pomoc-v-dusevni-stiski-ob-poplavah/

ali  https://nijz.si/zivljenjski-slog/dusevno-zdravje/prva-pomoc-v-dusevni-stiski-ob-poplavah/

 

Novi prostori - pulmološka in internistična ambulanta

Od 13.09.2022 dalje, pulmološka in internistična ambulanta delujeta v novih prostorih – zgornja stavba ZD Ravne, 2. nadstropje (bivši prostori COVID-19 ambulante).

Vhod z zgornje strani - v prizidku zgornje stavbe.

Cepljenje - gripa

Vse zainteresirane, ki se želite cepili proti gripi obveščamo, da lahko opravite v ambulanti izbranega osebnega zdravnika.

 

Na cepljenje pridite zdravi. S seboj morate imeti zdravstveno kartico in osebni dokument.

CEPLJENJE - NOV URNIK

V zdravstvenem domu bomo prihodnji teden pričeli s cepljenjem proti COVID-19. Na razpolago bodo cepiva:

- Pfizer Comirnaty Omicron XBB1.5 30 mcg

- Moderna Spikevax Original/Omicron BA.4-5

- Novavax Nuvaxovid

- Sanofi Pasteur VidPrevtyn Beta

 

Cepljenje priporočajo (NIJZ):

- oskrbovancem DSO/SVZ in posebej ranljivim kroničnim bolnikom

- osebam, starim 65 let in več

- ostalim osebam, starim 12 let in več.

 

Cepljenje bo potekalo v dežurni ambulanti na Ravnah ob sredah od 11:00 do 13:00.

 

Na cepljenje pridite zdravi. S seboj morate imeti zdravstveno kartico in osebni dokument.

Aplikacija zVEM za pametne telefone

Aplikacija zVEM vam nudi hiter in preprost dostop do izvidov, receptov in drugih dokumentov znotraj sistema eZdravje. Omogoča vam naslednje storitve:

-pregledovanje zdravstvene dokumentacije (izvidi, pooblastila in druga dokumentacija)

-pregledovanje izdanih in uporabljenih eReceptov

-pregledovanje eNapotnic in eNaročil

-pregled čakalnih dob

-izdaja in shranjevanje digitalnih covid potrdil (DCP), ki se uporabljajo za potovanja znotraj EU in v nekaterih drugih državah

 

1.Prenos aplikacije:

-Google Play Store: https://play.google.com/store/apps/details?id=si.gov.zvem

-Apple App Store: https://apps.apple.com/si/app/zvem/id1574669660

 

Za uporabo aplikacije potrebujete dostop do spletnega portala zVEM na naslovu https://zvem.ezdrav.si, kjer boste s pomočjo kode QR avtorizirali uporabo na mobilnem telefonu. Za uporabo portala potrebujete račun SI-PASS in kvalificirano digitalno potrdilo (SIGEN-CA, PoštarCA ali drugo) oz. prijavni mehanizem SMS-pass. Več o računu SI-PASS si lahko preberete na https://www.si-trust.gov.si/sl/.Dostop do zVEM

 

2.Dostop do podatkov s portala:

Za dostop do zVEM je treba na prvem zaslonu klikniti zgornji gumb »VSTOP V ZVEM«. Pojavi se poziv za aktivacijo. Uporabnik se mora prijaviti na računalniku na portal zVEM in klikniti na prvi strani »Aktivirajte mobilno aplikacijo«. Po pritisku na povezavo se prikaže QR-koda, ki jo je treba skenirati s telefonom, da se računa povežeta in aktivira vstop v aplikacijo. Če ne želite uporabiti dostopa s QR-kodo, lahko vpišete tudi besedilno kodo pod QR-kodo.

 

Ko ste napravo aktivirali, lahko dostopate do svojega profila.

 

3.Dostop do zbirke DCP na telefonu (dostop do shranjenih potrdil DCP brez povezave):

Svoja potrdila DCP lahko preprosto prenesete v aplikacijo na več načinov:

-s skeniranjem QR kode potrdila na papirju ali PDF-ju (Pripravite svojo potrdilo DCP s QR-kodo. Vstopite v zbirko DCP v napravi. Skenirajte QR-kodo potrdila. Potrdilo je zdaj dodano.)

-z dodajanjem DCP prek aplikacije zVEM (Dostopajte do svojega potrdila DCP na svojem profilu zVEM. Potrdila DCP so na voljo med dokumenti na zavihku EU DCP. Izberite potrdilo. Kliknite na tri pikice spodaj levo. Izberite »SHRANI V ZBIRKO EU DCP V NAPRAVI«.)

UKREPI V ČASU POPLAV (prekuhavanje vode, ravnanje z živili, …)

Na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje so pripravili priporočila in usmeritve v zvezi s pitno vodo in ravnanjem z živili v primeru poplav, ki so dostopna na https://nijz.si/nijz/poplave-v-sloveniji/

 

Dobro je vedeti

Povzročitelji nalezljivih bolezni so očem nevidni. Lahko se okužimo ob stiku z na videz čistimi predmeti in zdravimi ljudmi. Nekatere bolezni se lahko prenesejo z glodavcev na človeka zaradi vdihavanja zraka, ki vsebuje mikroorganizme, ki se nahajajo v iztrebkih glodavcev. Prav tako lahko pride do okužbe zaradi zaužitja onesnažene hrane in vode.

S cepljenji se lahko dodatno zaščitimo pred:

 • Tetanusom (z obnovitvenim cepljenjem proti tetanusu),
 • Hepatitisom A.

Opis slike

 

 

Prekuhavanje vode

Prekuhavanje vode je praviloma kratkoročen, nujen ukrep, s katerim izboljšamo mikrobiološko kakovost pitne vode. S pravilnim prekuhavanjem uničimo ali inaktiviramo mikroorganizme v pitni vodi, ki so povzročitelji nalezljivih bolezni, ki se prenašajo z vodo.

 

Prebivalci Slovenije naj spremljajo obvestila upravljavca vodovoda glede morebitnega prekuhavanja pitne vode.

 

V kolikor je izdan ukrep o prekuhavanju, dosledno upoštevamo navodila. Pomembno je, da vodo pogosto prekuhavamo. Lahko uporabljamo embalirano pitno vodo.

Navodila o prekuhavanju vode za prehrano

Pitno vodo razkužujemo s prekuhavanjem – 3 minute vretja. Če je voda motna, jo predhodno zbistrimo z usedanjem in nato filtriramo skozi več plasti čiste, prelikane tkanine ali skozi čist papirnat filter (npr. pivnik, filter za kavo)…

Prekuhano vodo shranimo na hladnem v zaprti oz. pokriti posodi, da se naknadno ne onesnaži. Za pitje jo uporabljamo 24 ur, izjemoma 48 ur.

Navodila v zvezi s pitno vodo:

Opis slike

Ravnanje z živili

Usmeritve glede ravnanja z živili:

Nepoplavljena živila

Umaknemo vsa živila iz potencialno ogroženih prostorov na varno. Polagamo jih na ustrezne podlage (palete ipd.) v suhih, temnih in zračnih prostorih, ločeno od kemikalij, goriva … Omogočimo zračenje okrog živil, vrečke zlagamo križem.

Popravljena živila

Uporabimo:

Vsebino iz poškodovanih vreč, ki ni bila v stiku s poplavno vodo; preložimo jo v nove vreče, ki jih skladiščimo ločeno od nepoškodovanih in jih prednostno porabimo. Živila v originalno zaprti, nepoškodovani pločevinasti in stekleni embalaži, ki so prišla v stik s poplavno vodo; ta živila so najverjetneje varna. Če je le možno, zunanjost embalaže pred uporabo očistimo in razkužimo skladno z navodili; pri tem pazimo, da razkužilo ne pride v stik z živilom. Živila, shranjena v hladilnikih in zamrzovalnikih, če le-ti niso bili poplavljeni in ni prišlo do daljšega izpada električne energije.

Obvezno zavržemo:

 • Živila, ki so prišla v stik s poplavno vodo.
 • Živila, ki vsebujejo tujke (npr. delce embalaže).
 • Plesniva živila.
 • Pločevinaste konzerve z živili, ki so kadarkoli poškodovane, npr. so napihnjene, predrte, zarjavele, brez označb.
 • Živila v poškodovani, razpokani, polomljeni stekleni embalaži.
 • Živila, ki so bila izpostavljena kemičnemu onesnaženju, saj praviloma velja, da kemičnih snovi (npr. naftnih derivatov) ne moremo sprati z živil.
 • Razlito in razsuto hrano pometemo in nemudoma odstranimo, da ne privablja glodavcev, mrčesa.

Ravnanje z živili v zamrzovalnikih in hladilnikih

Ob poplavah lahko pride tudi do izpadov električne energije. Kljub številnim skrbem, bodimo pozorni tudi na ravnanje z živili v hladilnikih in zamrzovalnikih. Preverimo njihovo ustreznost. Nikoli ne ocenjujemo živil samo po videzu in vonju. Če pa je že videz ali vonj živil sumljiv ali neprimeren, živila raje zavrzimo.

Če hladilniki in zamrzovalniki niso bili poplavljeni in do izpada električne energije ni prišlo, lahko v njih shranjena živila uporabimo.

Med izpadom električne energije hladilnikov in zamrzovalnikov ne odpiramo, če to ni nujno potrebno.

Več informacij najdete na naslednji povezavi.

 

 

Opis slike

 

Prostori po poplavah

Poskrbimo za osebno varnost pred vstopom v prostore

Pred vstopom v prostore vedno najprej zagotovimo, da smo varni pred električnim udarom in zastrupitvijo s plinom.

Pri čiščenju prostorov je tveganje za okužbo z različnimi mikroorganizmi večje, zato v delo ne vključujmo oseb, ki so dovzetnejše za okužbe (otroke, starejše osebe, nosečnice, kronične bolnike). Čim manj naj se tudi zadržujejo v teh prostorih.

Priporočamo uporabo osebne varovalne opreme (rokavice, zaščitna halja, gumijasti škornji) ter dosledno umivanje in razkuževanje rok.

Zaščita pred plesnimi

Stoječa voda in odvečna vlaga med poplavami nudijo ugodne pogoje za razrast plesni, kar lahko predstavlja tveganje za zdravje ljudi. Prostore, ki so bili poplavljeni zaprti več dni, obravnavamo, kot da so onesnaženi s plesnimi. Pri delu v takih prostorih uporabljamo še dodatno osebno varovalno opremo (zaščitno obrazno masko FFP3, gumijaste rokavice, zaščitna očala).

Čiščenje prostorov pred poplavami

Prostore prezračimo in iz njih odstranimo opremo in predmete ter jih očistimo, operemo s čisto vodo in čistili. Z vodno cevjo očistimo tla in stene s čisto vodo. Razkužimo tla, stene in predmete, ki smo jih predhodno odstranili iz prostorov. Uporabljamo ustrezno razkužilo (npr. klorove preparate). Čistila in razkužila pripravimo in uporabimo po navodilih proizvajalca. Očiščene in razkužene prostore prezračimo, ogrejemo in posušimo. Ko so prostori, police, oprema čisti in suhi, lahko živila vrnemo na prvotno mesto.

Opis slike

 

Razkuževanje površin

Razkužila pripravimo in uporabimo po navodilih proizvajalca.

Opis slike

Slovenijo prizadele najhujše poplave

Obilno deževje je v večjem delu Slovenije povzročilo katastrofalne razmere, ogrožena so tudi življenja. Prebivalcem pomagajo vse razpoložljive sile. Najbolj pomembno je, da ljudje poskrbimo za svojo varnost, spremljamo opozorila pristojnih služb in če se le da, ostanemo na varnem.

Več informacij najdete tudi na naslednji strani Vlade Republike Slovenije.

 

 

 

Program "Priprava na porod in starševstvo 2023

Izobraževalno – svetovalne delavnice iz programa »PRIPRAVA NA POROD IN STARŠEVSTVO« izvajamo za skupine nosečnic in njihovih partnerjev.

 

Obvezna je predhodna prijava:

 • osebno v ginekološki ambulanti,
 • telefonsko na številki 02/8705 293, vsak delovnik, razen ponedeljka, med 8.00 in 10.00 uro (Snežana Savić, dipl.m.s.),
 • preko e-pošte: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.

 

Prosimo, da pri prijavi sporočite vaše podatke: ime in priimek, številko kartice zdravstvenega zavarovanja ter e-naslov ali telefonsko številko, na kateri boste dosegljivi za morebitne kasnejše informacije.

Program je vsebinsko sestavljen iz 9 srečanj. Delavnice izvajamo v veliki predavalnici, v pritličju upravne stavbe Zdravstvenega doma Ravne, ob Suhi 11. Srečanje »telesna vadba« izvajamo v prostorih fizioterapije Doma starejših na Fari, na Prevaljah.

 

Celoten razpored srečanj najdete v zloženki »Priprava na porod in starševstvo 2023«. Prejeli ste jo v ginekološki ambulanti, dostopna je tudi na spodnji povezavi.

 

Vljudno vabljeni. Veselimo se vašega obiska!

Bodoče mamice se lahko s številnimi vsebinami priprave na porod in starševstvo seznanite na spletni strani: https://www.zdaj.net

Aktualne informacije lahko spremljate tudi na spletnih straneh: https://nijz.si

 

O nas

Zdravstveni dom Ravne na Koroškem
Ob Suhi 11, 2390, Ravne na Koroškem

Kje smo | Galerija Dokumenti

Telefon: (02) 87 05 200
Fax: (02) 87 05 223
E-naslov: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled. 

Telefonske številke

 

Certifikat kakovosti