Aplikacija zVEM za pametne telefone

Aplikacija zVEM vam nudi hiter in preprost dostop do izvidov, receptov in drugih dokumentov znotraj sistema eZdravje. Omogoča vam naslednje storitve:

-pregledovanje zdravstvene dokumentacije (izvidi, pooblastila in druga dokumentacija)

-pregledovanje izdanih in uporabljenih eReceptov

-pregledovanje eNapotnic in eNaročil

-pregled čakalnih dob

-izdaja in shranjevanje digitalnih covid potrdil (DCP), ki se uporabljajo za potovanja znotraj EU in v nekaterih drugih državah

 

1.Prenos aplikacije:

-Google Play Store: https://play.google.com/store/apps/details?id=si.gov.zvem

-Apple App Store: https://apps.apple.com/si/app/zvem/id1574669660

 

Za uporabo aplikacije potrebujete dostop do spletnega portala zVEM na naslovu https://zvem.ezdrav.si, kjer boste s pomočjo kode QR avtorizirali uporabo na mobilnem telefonu. Za uporabo portala potrebujete račun SI-PASS in kvalificirano digitalno potrdilo (SIGEN-CA, PoštarCA ali drugo) oz. prijavni mehanizem SMS-pass. Več o računu SI-PASS si lahko preberete na https://www.si-trust.gov.si/sl/.Dostop do zVEM

 

2.Dostop do podatkov s portala:

Za dostop do zVEM je treba na prvem zaslonu klikniti zgornji gumb »VSTOP V ZVEM«. Pojavi se poziv za aktivacijo. Uporabnik se mora prijaviti na računalniku na portal zVEM in klikniti na prvi strani »Aktivirajte mobilno aplikacijo«. Po pritisku na povezavo se prikaže QR-koda, ki jo je treba skenirati s telefonom, da se računa povežeta in aktivira vstop v aplikacijo. Če ne želite uporabiti dostopa s QR-kodo, lahko vpišete tudi besedilno kodo pod QR-kodo.

 

Ko ste napravo aktivirali, lahko dostopate do svojega profila.

 

3.Dostop do zbirke DCP na telefonu (dostop do shranjenih potrdil DCP brez povezave):

Svoja potrdila DCP lahko preprosto prenesete v aplikacijo na več načinov:

-s skeniranjem QR kode potrdila na papirju ali PDF-ju (Pripravite svojo potrdilo DCP s QR-kodo. Vstopite v zbirko DCP v napravi. Skenirajte QR-kodo potrdila. Potrdilo je zdaj dodano.)

-z dodajanjem DCP prek aplikacije zVEM (Dostopajte do svojega potrdila DCP na svojem profilu zVEM. Potrdila DCP so na voljo med dokumenti na zavihku EU DCP. Izberite potrdilo. Kliknite na tri pikice spodaj levo. Izberite »SHRANI V ZBIRKO EU DCP V NAPRAVI«.)

CEPIMOSE.SI

Spletna stran  CEPIMOSE.SI ( https://www.cepimose.si/ ) pokriva aktualne novice, predstavlja načrt cepljenja ter podaja ažurne informacije o številu opravljenih cepljenj in izvajanju cepljenja, dobavi cepiv, cepilnih centrih in neželenih učinkih.

Z odgovori strokovnjakov so naslovljena najpogostejša vprašanja, posebni segmenti so namenjeni informacijam o cepivih, delovanju cepiv, zdravstvenim nasvetom in uporabnim gradivom ter objavi izsledkov raziskave pandemske izčrpanosti.

Cepljenje

Vse zainteresirane, ki se še niste cepili proti Covid-19 obveščamo, da lahko to brez predhodnega naročanja in čakanja na termin opravite:

 • v torek, 27. julija 2021, med 09.00 in 14.00 uro v zgornji stavbi Zdravstvenega doma Ravne na Koroškem;
 • v sredo, 28. julija 2021, med 08.00 in 11.00 uro in med 15.00 in 18.00 uro v zgornji stavbi Zdravstvenega doma Ravne na Koroškem,
 • v četrtek, 29. julija 2021:
  • od 8.00 do 12.00 ure v prostorih ZP Črna na Koroškem;
  • od 8.00 do 12.00 ure v prostorih ZP Mežica;
  • od 8.00 do 12.00 in od 15.00 do 18.00 v prostorih ZP Prevalje;

 

Na cepljenje pridite zdravi. S seboj morate imeti zdravstveno kartico.

 

Ker je trenutno v Sloveniji dovolj cepiva, vas obveščamo, da vsem, ki se želite cepiti, omogočamo izbiro cepiva proti COVID-19. Cepiti se je možno s cepivi:

 • Pfizer/BioNTech (Comirnaty)
 • Moderna
 • AstraZeneca (Vaxzevria)
 • Janssen

 

Cepljenje proti covid-19 se le pri cepivu Janssen opravi z enim odmerkom, pri ostalih cepivih pa z dvema odmerkoma. Priporočen presledek med odmerkoma je pri cepivu Pfizer/BioNTech (Comirnaty) tri tedne, pri cepivu Moderna štiri tedne, pri cepivu AstraZeneca (Vaxzevria) pa se zaradi boljše učinkovitosti priporoča presledek 12 tednov (cepljenje z 2. odmerkom Vaxzevria se lahko v skladu s SmPC opravi tudi prej, 4 -12 tednov po 1. odmerku).

Cepivo Pfizer/BionTech (Comirnaty) je registrirano za osebe stare 12 let in več, ostala cepiva so registrirana za uporabo pri odraslih, starih 18 let in več.

Za cepljenje oseb z zmanjšano pokretnostjo na domu se lahko uporabljajo vsa dostopna cepiva.

 

Cepljenje oseb, ki so prebolele COVID-19, se lahko opravi takoj, ko mine obdobje izolacije. Ker so osebe še nekaj mesecev po preboleli bolezni zaščitene, se cepljenje lahko varno odloži do 6 mesecev od začetka bolezni. Dosedanji podatki kažejo, da za zaščito oseb, ki so v zadnjih 8 mesecih dokazano prebolele COVID-19 (izvid o pozitivnem PCR testu ali potrdilo zdravnika o prebolelem covid-19), zadostuje en odmerek cepiva proti COVID-19 (če oseba želi, lahko prejme tudi polno cepljenje). V takih primerih prebolevnik velja za zaščitenega takoj po cepljenju. Če je minilo več kot 8 mesecev od začetka bolezni in prebolevnik še ni bil cepljen, prejme polno cepljenje. Imunsko oslabljene osebe, ki so prebolele COVID-19, prejmejo polno cepljenje.

TERMINI TESTIRANJA S HITRIMI ANTIGENSKIMI TESTI

Termini testiranja s hitrimi antigenskimi testi

 

od ponedeljka do petka med 11.00 in 14.00 uro.

 

 

Potrdila izdajamo tudi v angleškem in nemškem jeziku in so brezplačna.

TERMINI TESTIRANJA S HITRIMI ANTIGENSKIMI TESTI - dodatno

Dodatni termin testiranja s hitrimi antigenskimi testi v:

 

nedeljo 25.07.2021 od 08.00 do 10.00 ure

 

Potrdila izdajamo tudi v angleškem jeziku in so brezplačna.

Urnik ARI - COVID ambulante

 • od ponedeljka do petka:
  • od 14.00 do 15.00 odvzemi PCR testov in pregledi
 • sobote in nedelje:
  • od 11.00 do 12.00 odvzemi PCR testov in pregledi

 

 

Na pregled lahko pridejo samo predhodno naročeni pacienti – 031 467 010.

 

Sprememba velja od 25.06.2021.

Delovanje laboratorija

ZP Prevalje

Laboratorij bo deloval:

 

ZP Mežica

Laboratorij bo deloval:

 • 28.06.2021 do 02.07.2021   v torek, sredo in petek  od 9.00 do10.30
 • 19.07.2021 do 30.07.2021   v torek, sredo in petek  od 9.00 do10.30
 • 02.08.2021 do 06.08.2021   zaprto
 • 09.08.2021 do 20.08.2021   v torek, sredo in petek  od 9.00 do10.30

 

ZP Črna

Laboratorij bo deloval:

 • 28.06.2021 do 02.07.2021   v torek, sredo in petek  od 6.30 do 08.30
 • 19.07.2021 do 30.07.2021   v torek, sredo in petek  od6.30 do 08.30Od
 • 02.08.2021 do 06.08.2021   zaprto
 • 09.08.2021 do 20.08.2021   v torek, sredo in petek  6.30 do 08.30

 

Laboratorij v Zdravstvenem domu Ravne na Koroškem deluje po ustaljenem urniku.

Mobilna identiteta smsPASS

Z Mobilno identiteto smsPASS je omogočen tudi dostop do portala zVem, kjer si lahko sami brezplačno natisnete potrdila o cepljenju, testiranju in dostopate do vseh storitev eZdravja (eRecept, eNaročanje, Centralni register podatkov o pacientu).

Mobilna identiteta smsPASS je način prijave v SI-PASS, ki s pomočjo enkratnega gesla, poslanega s kratkim sporočilom SMS, omogoča elektronsko podpisovanje dokumentov in zanesljivo identifikacijo uporabnika pri uporabi e-storitev. Za uporabo smsPASS potrebujete mobilno telefonsko številko in telefon, ki sprejema kratka sporočila, ter napravo, povezano s spletom (npr. računalnik, tablico, pametni telefon).

Mobilno identiteto smsPASS lahko pridobijo osebe starejše od 15 let, ki imajo slovensko davčno številko in EMŠO. Pridobitev in uporaba smsPASS je brezplačna.

Za uporabo mobilne identitete smsPASS:

 • potrebujete uporabniški račun SI-PASS,
 • potrebujete mobilno telefonsko številko,
 • vnesti morate spletni zahtevek smsPASS in
 • potrditi morate istovetnost na prijavni službi ali s svojim kvalificiranim digitalnim potrdilom.

Za uporbo smsPASS je potrebna osebna identifikacija na prijavni službi (obrazec:https://www.si-trust.gov.si/assets/Izjava/Obrazec-za-osebno-identifikacijo.pdf ) ali prijava v SI-PASS s svojim kvalificiranim digitalnim potrdilom. Prijavne službe so na cepilnih mestih, finančnih uradih, centrih za socialno delo in upravnih enotah (https://www.si-trust.gov.si/sl/si-pass/prijavne-sluzbe/).

Več informacij o pridobitvi Mobilne identitete smsPASS si lahko prebereta na naslovu: https://www.si-trust.gov.si/sl/si-pass/mobilna-identiteta/ .

     

Navodila osebam, ki so bile izpostavljene okužbi s SARS-COV-2

V obdobju 14 dni od izpostavljenosti okužbi z virusom SARS-CoV-2 se izogibajte vsem ne-nujnim stikom z drugimi ljudmi. To še posebej velja za stike s starejšimi, tistimi s kroničnimi boleznimi in tistimi, ki imajo oslabljen imunski sistem (bolezni srca in ožilja, bolezni dihal, sladkorna bolezen, oslabljeno delovanje ledvic, zdravljenje raka ...). Pri njih je tveganje za težji potek bolezni večje.

V obdobju 14 dni pozorno spremljajte svoje zdravstveno stanje. Če se pri vas v tem času pojavijo simptomi ali znaki covid19 (slabo počutje, prehladni znaki, kašelj, vročina, težko dihanje, glavobol, bolečine v mišicah, izguba vonja ali okusa, bolečine v žrelu …), ostanite doma in pokličite osebnega ali dežurnega zdravnika, kjer boste prejeli nadaljnja navodila.


Upoštevajte priporočila za preprečevanje širjenja okužbe s SARS-CoV-2:

 • Izogibajte se vsem ne-nujnim stikom z ljudmi.
 • Vzdržujte medosebno razdaljo vsaj 2 metra.
 • Z nečistimi rokami se ne dotikajte oči, nosu in ust.
 • Redno si umivajte roke z milom in vodo.
 • V primeru, da voda in milo nista dostopna, za razkuževanje rok uporabite namensko razkužilo za roke.

Razkužilo za roke je namenjeno samo zunanji uporabi.

Sredstva za čiščenje/razkuževanje površin niso namenjena čiščenju/razkuževanju kože.

 • Priporočamo uporabo mask skladno s Priporočili za uporabo mask v času širjenja okužbe s SARS-CoV-2.
 • Poskrbite za redno zračenje zaprtih prostorov.
 • Zaposlene osebe naj opravljajo delo od doma v dogovoru z delodajalcem (v kolikor jim to narava dela dopušča) oziroma se z delodajalcem dogovorijo o načinu dela, da ne bo možen prenos okužbe na druge zaposlene med delom, niti med prihodom na delo in odhodom domov.

V kolikor ste bili v visoko rizičnem tesnem stiku* z osebo s potrjenim covid-19, vam priporočamo, da smiselno upoštevate navodila za osebe v karanteni na domu, ki so objavljena na spletni strani NIJZ: https://www.nijz.si/izolacija. V tem primeru se o možnosti opravljanja dela od doma oziroma o možnosti karantene na domu pogovorite z delodajalcem. Navodila za pridobitev potrdila o prestajanju karantene na domu so dostopna na naslednji povezavi: https://www.nijz.si/sl/nova-ureditev-karanten-na-domu. Za osebe, ki so prebolele covid-19 in je od začetka bolezni (oz. od pozitivnega rezultata testa na okužbo s SARS-CoV2, v kolikor je pri osebi okužba potekala brez simptomov) minilo manj kot 6 mesecev, karantena ni potrebna. Za osebe, ki so bile cepljene proti covid-19, karantena ni potrebna, če je od vzpostavitve zaščite proti covid-19 minilo manj kot 9 mesecev. Natančnejše informacije glede izjem za karanteno so dostopne na naslednji povezavi: www.nijz.si/izolacija. Osebe po preboleli okužbi in cepljene osebe naj kljub vsemu upoštevajo vsa ostala zgoraj navedena priporočila.

Navodila za osebo s potrjeno okužbo s SARS-CO V-2 v domači izolaciji

Ker je bila pri vas potrjena okužba z virusom SARS-CoV-2, vam je bila odrejena izolacija. Izolacija je ukrep, ki ga izbrani osebni zdravnik odredi osebi, okuženi s SARS-CoV-2, in pomeni, da oseba ne sme zapuščati doma, da mora omejiti stike z ostalimi osebami in dosledno upoštevati priporočila za preprečevanje širjenja bolezni. Izolacija je izjemno pomemben ukrep, ki ga je potrebno dosledno upoštevati.
Oseba, ki ji je bila odrejena izolacija, je v bolniškem staležu in je doma najmanj 10 dni od začetka bolezni oz. oseba, ki preboleva okužbo brez simptomov, 10 dni od pozitivnega testa na prisotnost virusa SARS-CoV-2. Izolacija se predvidoma zaključi po 10 dneh, če je bila oseba zadnjih 48 ur brez vročine in je minilo 48 ur od začetka umirjanja simptomov in znakov bolezni. V primeru, da bolezen oz. povišana temperatura trajata dlje, se izolacija podaljša (in traja več kot 10 dni), dokler ne mine 48 ur od normalizacije telesne temperature in začetka umirjanja simptomov in znakov bolezni. Izolacija se lahko podaljša tudi, če je potek bolezni hujši, zahteva hospitalizacijo in v primeru imunske motnje. Trajanje izolacije določi osebni oziroma lečeči zdravnik. Kontrolni brisi oz. kontrolna testiranja niso potrebna.

 

Pri večini bolnikov s covid-19 bolezen poteka blago in brez zapletov.

V primeru poslabšanja bolezni (na primer poslabšanje kašlja z gnojnim izpljunkom ali težko dihanje), se po telefonu posvetujte z vašim izbranim osebnim zdravnikom. Če ta ni dosegljiv, pokličite najbližjo dežurno ambulanto ali nujno medicinsko pomoč na telefonsko številko 112, kjer boste prejeli nadaljnja navodila. Povejte jim, da je bila pri vas potrjena okužba s SARS-CoV-2.

 

Prosimo vas, da obvestite vse osebe, s katerimi ste bili v stiku v obdobju 2 dni pred pojavom simptomov in v času po pojavu simptomov in znakov bolezni (če ste brez simptomov pa v obdobju 2 dni pred odvzemom vzorca, s katerim je bila pri vas potrjena okužba z virusom SARS-CoV-2, do pričetka izolacije). Tem osebam posredujte »Navodila za osebe, ki so bile izpostavljene okužbi z novim koronavirusom«, ki ste jih prejeli s strani epidemiološke službe (navodila so dostopna tudi na spletni strani NIJZ: https://www.nijz.si/sl/koronavirus-epidemiologi). S tem boste pomembno pripomogli k omejevanju širjenja covid-19

 

 

 

 

 

 

POMEMBNO!

 • V času izolacije ne zapuščajte doma in ne sprejemajte obiskov.
 • Večino časa preživite v drugi sobi kot ostali člani skupnega gospodinjstva, če je to mogoče, oziroma omejite stike in vzdržujte razdaljo najmanj 2 metra med vami in ostalimi člani skupnega gospodinjstva. Obroke hrane uživajte ločeno, uporabljajte svoj jedilni in higienski pribor in ločeno perite svoje perilo. Ne pripravljajte hrane za ostale družinske člane.
 • Pogosto si umivajte ali razkužujte roke, upoštevajte pravilno higieno kašlja, večkrat dnevno prezračujte prostore, v katerih se zadržujete in čistite površine, ki se jih pogosto dotikate (npr. kljuke, stikala, pulti, nočne omarice, telefoni, tipkovnice, sanitarije …).

· Upoštevajte podrobnejša navodila v nadaljevanju.

 

V nadaljevanju sledi podrobnejša obrazložitev zgoraj navedenih osnovnih navodil poteka izolacije.

SPREMLJAJTE SVOJE ZDRAVSTVENO STANJE

 • V primeru poslabšanja bolezni (na primer poslabšanja kašlja z gnojnim izpljunkom ali težkega dihanja) se po telefonu posvetujte z vašim izbranim zdravnikom. Če ta ni dosegljiv, pokličite najbližjo dežurno ambulanto ali 112, kjer boste prejeli nadaljnja navodila. Povejte jim, da imate potrjeno okužbo s SARS-CoV-2.
 • Če bo po presoji zdravnika potreben obisk zdravstvene ustanove, vam bodo zdravstveni delavci dali navodila, kot na primer kako se odpravite na pot, kako si namestiti masko, kdaj se zglasite v zdravstveni ustanovi, kateri vhod uporabite, ipd.
 • V primeru, ko morate sami na pot do zdravstvene ustanove, ne uporabljajte javnega prevoza, sistema souporabe avtomobilov ali taksijev.

 

OSTANITE DOMA

 • Ne odhajajte od doma (ne zapuščajte svojega doma, ne hodite v službo, trgovino ali druge ustanove, ne uporabljajte javnega prevoza ali taksijev).
 • Izogibajte se stikom z drugimi in ne sprejemajte obiskov v vašem domu.
 • V času okrevanja počivajte, ne izvajajte težjih fizičnih aktivnosti, zamotite se s prijetnimi aktivnostmi.

LOČITE SE OD DRUGIH LJUDI V VAŠEM DOMU

 • Če si gospodinjstvo delite z več osebami, z njimi zmanjšajte stike oziroma vzdržujte medosebno razdaljo vsaj 2 metra. V primerih, ko je potreben tesnejši stik (pod 2 metra), si namestite masko.
 • Ne zadržujte se v istih prostorih kot ostali. Če je možno, se umaknite v prostor, kjer boste le vi. Spite v ločenem prostoru, v kolikor je to mogoče.
 • Uporabljajte ločeno kopalnico kot ostali. V primeru, da nimate te možnosti, uporabljajte kopalnico takrat, ko ostalih v kopalnici ni. Za tuširanje/kopanje jo uporabite zadnji v tistem dnevu.
 • Pri uporabi kuhinje se izogibajte stikov z ostalimi člani gospodinjstva in se tam ne zadržujte hkrati z njimi. Obroke hrane uživajte ločeno od ostalih članov. Pred pripravo hrane si skrbno umijte roke. Ne pripravljajte hrane za ostale člane gospodinjstva. Pomembno je, da vsakič počistite za sabo, tako površine, ki ste se jih dotikali, kot tudi posodo in pribor, ki ste jih uporabljali.
 • Redno prezračujte prostore, v katerih se zadržujete. Prezračite prostor za pet do deset minut večkrat na dan.

 

ZAGOTAVLJANJE OSNOVNIH ŽIVLJENSKIH POTREBŠČIN

 • Za zagotavljanje osnovnih živil, higienskih potrebščin in zdravil se s svojci, sosedi ali prijatelji dogovorite, da vam jih priskrbijo in dostavijo na dom. Pri dostavi naj v vaš dom ne vstopajo, ampak naj potrebščine pustijo pred vhodnimi vrati in vas o tem obvestijo po domofonu ali telefonu.
 • Za zagotavljanje osnovnih življenjskih potrebščin se lahko obrnete na lokalno skupnost (na primer lokalna izpostava Rdečega križa, prostovoljci itd).
 • Priporočamo uporabo alternativnih metod nakupovanja kot so spletna prodaja in dostava na varen način, pri čemer dostavljavec ne vstopa v vaš dom in vam dostavi paket pred vhodna vrata. Priporočamo, da upoštevate »Priporočila glede spletne prodaje – dostave v času širjenja okužbe COVID-19«, ki so dostopna na spletni strani NIJZ (Priporočila glede spletne prodaje – dostave v času širjena okužbe COVID-19 | www.nijz.si).

 

UPOŠTEVAJTE HIGIENO KAŠLJA

 • Upoštevajte pravilno higieno kašlja (preden zakašljate/kihnete, si pokrijte usta in nos s papirnatim robčkom ali zakašljajte/kihnite v zgornji del rokava).
 • Papirnat robček po vsaki uporabi odvrzite v posebno plastično vrečko za smeti, namenjeno samo vašim osebnim odpadkom, in si nato umijte roke z milom ter vodo.

UPOŠTEVAJTE HIGIENO ROK

 • Pogosto si umivajte roke z milom in vodo. V primeru, da voda in milo nista dostopna, za razkuževanje rok uporabite namensko razkužilo za roke.
 • Ne dotikajte se obraza z nečistimi/neopranimi rokami.

 

 

 

NE DELITE SVOJIH OSEBNIH IN HIGIENSKIH PREDMETOV Z DRUGIMI

 • Uporabljajte svoj jedilni pribor, higienske pripomočke, perilo in brisače ter jih ne delite z drugimi.
 • Po uporabi osebnih in higienskih predmetov le te očistite in jih shranjujte ločeno od ostalih.

 

ČIŠČENJE IN RAVNAVNJE Z ODPADKI

 • Za čiščenje površin uporabite vodo in običajna čistilna sredstva.
 • Večkrat očistite površine, ki se jih pogosto dotikate (npr. kljuke, mize, kuhinjski pult, nočne omarice, straniščno školjko, pipe umivalnikov, telefoni, tipkovnice ipd.).
 • Osebne odpadke (npr. uporabljene robčke) ter odpadke od čiščenja prostorov (npr. krpe za enkratno uporabo) je potrebno odložiti v plastično vrečo za odpadke in jo, ko je polna, tesno zavezati. Vsebine vreč ne tlačite in se odpadkov po odlaganju v vrečo ne dotikajte več. To vrečo nato namestite v drugo plastično vrečo za odpadke in tudi to tesno zavežite. Vrečo je treba postaviti ločeno od ostalih odpadkov (npr. v predprostor, na balkon, na teraso). Shranjena mora biti na varnem mestu, zaščitena pred otroki in živalmi. To vrečo ločeno hranite vsaj 72 ur, preden jo odložite v zunanji zabojnik za mešane komunalne odpadke (preostanek odpadkov).
 • Ostale gospodinjske odpadke zavrzite kot običajno.
 • Po vsakem ravnanju z odpadki in/ali čiščenju si temeljito umijte roke z milom ter vodo.
 • Svojo posteljnino in drugo perilo perite ločeno od ostalega perila z običajnim pralnim praškom na temperaturi 90⁰C ali na nižjih temperaturah z dodatkom sredstva za dezinfekcijo perila (npr. belilno sredstvo na osnovi natrijevega hipoklorita ali drugo sredstvo za tekstil s podobnim učinkom). Perilo posušite v sušilnem stroju ali ga prelikajte.

SKRB ZA DOBRO POČUTJE

 • Kljub izolaciji ostanite povezani z drugimi ljudmi, še posebej, če živite sami. Stiki z bližnjimi so lahko pomemben vir spodbude in dobrega počutja. Obrnite se na prijatelje, družino ali druge. Poskusite ostati v stiku z njimi po telefonu, po pošti ali spletu in naj to postane vaša dnevna rutina. Morda vam bo koristilo, če z njimi delite, kako se počutite.
 • Bolezen, socialna osamitev, nepredvidljivost in spremembe v vsakodnevnih navadah lahko prispevajo k povečanju doživljanja stresa. V takih razmerah je doživljanje zaskrbljenosti in drugih neprijetnih občutkov povsem normalen odziv. Razumljivo je, da izvajanje karantene lahko povzroči dolgočasje ali je frustrirajoče. Lahko se boste slabo počutili, imeli težave s spanjem, pogrešali družbo. Pri tem so vam morda lahko v pomoč naslednje aktivnosti:
 • Na spletu poiščite ideje za gibalne vaje, ki jih lahko izvajate doma in so primerne za vaše zdravstveno stanje.
 • Ukvarjajte se stvarmi, pri katerih uživate, kot: npr. branje, kuhanje, poslušanje radia/gledanje TV, ustvarjanje itd.
 • Poskušajte jesti zdravo in uravnoteženo, piti dovolj vode, izogibajte se kajenju, alkoholu in drogam.
 • Stalno spremljanje novic lahko poveča občutke zaskrbljenosti. Zato poskusite omejiti čas, ki ga namenite spremljanju medijskega poročanja o epidemiji. Preverite novice le ob določenem času ali nekajkrat na dan.
 • Poskusite se osredotočiti na stvari, ki jih lahko nadzorujete, npr. svoje vedenje, s kom ostajate v stiku, od koga/kje dobivate informacije.
 • V pomoč so vam lahko tudi gradiva za psihološko podporo, zbrana na spletni strani NIJZ (www.nijz.si) in spletni strani www.skupajzazdravje.si.
 • Če ste v stiski in bi se radi s kom pogovorili, pokličite na 24-urno brezplačno številko 080 51 00. Prisluhnili vam bodo usposobljeni svetovalci.

 

RAVNANJE S HIŠNIMI LJUBLJENČKI

 • Za vaše hišne ljubljenčke naj poskrbijo drugi člani gospodinjstva. Če to ni mogoče, si pred in po ukvarjanju z živaljo umijte roke.
 • Za sprehajanje vašega psa se dogovorite s svojci, sosedi, prijatelji, ki si naj pred in po interakciji z živaljo umijejo roke.

 

KDAJ JE KONEC IZOLACIJE?

 • Predviden čas izolacije je 10 dni od začetka bolezni, če je hkrati minilo 48 ur od normalizacije telesne temperature in začetka umirjanja simptomov in znakov bolezni. V primeru, da bolezen oz. povišana temperatura trajata dlje, se izolacija podaljša (in traja več kot 10 dni), dokler ne mine 48 ur od normalizacije telesne temperature in začetka umirjanja simptomov in znakov bolezni. Pri osebah, ki prebolevajo okužbo brez simptomov, je predviden čas izolacije 10 dni od pozitivnega testa na prisotnost virusa SARS-CoV-2.
 • Če je potek bolezni hujši, zahteva hospitalizacijo in v primeru imunske motnje, izolacija lahko traja dlje. Trajanje izolacije določi osebni oziroma lečeči zdravnik.
 • Tudi po prenehanju izolacije še naprej upoštevajte splošne preventivne ukrepe za preprečevanje širjenja okužbe s SARS-CoV-2.
 • Več navodil v zvezi s COVID-19 je dostopnih na spletni strani Nacionalnega inštituta za javno zdravje (https://www.nijz.si/sl/koronavirus-za-splosno-javnost).

 

NA SPLETNI STRANI www.nijz.si LAHKO PRIDOBITE TUDI NASLEDNJE INFORMACIJE:

 

O nas

Zdravstveni dom Ravne na Koroškem
Ob Suhi 11, 2390, Ravne na Koroškem

Kje smo | Galerija Dokumenti

Telefon: (02) 87 05 200
Fax: (02) 87 05 223
E-naslov: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled. 

 

Certifikat kakovosti