Zobozdravstvena preventiva

ZA ZDRAV OTROKOV NASMEH

Zobozdravstvena vzgoja s preventivo je sestavni del promocije zdravja v Zdravstvenem domu Ravne na Koroškem. Vsebine zobozdravstvene vzgoje s preventivo so usklajene s smernicami NIJZ (Nacionalni inštitut za javno zdravje). Tako kolektivne, kot tudi individualne obravnave, se izvajajo v celotni koroški regiji, med vso populacijo.

Delo poteka na terenu in v higienskem kabinetu. Sodelujemo v Šoli za starše, kjer bodoče starše seznanimo s ključno vlogo, ki jo imajo pri umivanju dojenčkovih zob. Ob sistematskih pregledih otrok, se v higienskem kabinetu izvedejo predavanja, demonstracije, razgovori ter praktične vaje. Karies je na Koroškem še vedno prisoten v zelo velikem odstotku – tako pri odraslih, kot tudi med otroci in mladostniki.

Preventivna vzgoja se začne že v vrtcih. Pri obiskih v vrtcih, ki potekajo v vseh skupinah predšolskih otrok, se demonstrira in izvaja pravilna tehnika umivanja zob, s pravilno uporabo zobne nitke. Otroci se v tem obdobju seznanijo z zobem prijazno hrano in pijačo. V tem obdobju se začnejo zavedati, kako pomembno je žvečenje in grizenje zdrave hrane za zdrav razvoj zobovja ter čeljusti. Otroke seznanimo tudi s pravilno nego prvega stalnega zoba.

V osnovnih šolah je pravilna tehnika umivanja zob še bolj poglobljena in še bolj specifična. Cilji, metode in oblike dela se prilagajajo značilnostim otrok v posameznem starostnem obdobju in je določenim učencem tudi individualno prilagojena. V osnovnih šolah se redno in kontinuirano, pod strokovno kontrolo, izvaja želiranje zob v vsakem razredu.

Vsak učenec vsake osnovne šole je vključen v projekt Tekmovanje za čiste zobe ob zdravi prehrani, ki poteka vsako leto in ga vodi Stomatološka sekcija slovenskega zdravniškega združenja republike Slovenije. Pred tremi leti je Slovenija dobila tudi svetovno priznanje za najboljši preventivni program na svetu.

 

Izvajalka: Tatjana Popič Gerkman, viš. med. sr.
Telefon: 02 -8705-211 (med 7:00 in 8: 15)
Elektronski naslov: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.