Kaj so piškotki?

Piškotek je datoteka, ki shrani nastavitve spletnih strani. Spletna mesta piškotke  shranijo v naprave uporabnikov, s katerimi dostopajo do interneta z namenom prepoznavanja posameznih naprav in nastavitev, ki so jih uporabniki uporabili pri dostopu. Piškotki omogočajo spletnim stranem prepoznavanje, če je uporabnik že obiskal to spletno mesto in pri naprednih aplikacijah se lahko z njihovo pomočjo ustrezno prilagodijo posamezne nastavitve. Njihovo shranjevanje je pod popolnim nadzorom brskalnika, ki ga uporablja uporabnik - ta lahko shranjevanje piškotkov po želji omeji ali onemogoči.

 

Zakaj so piškotki potrebni?

Piškotki so temeljnega pomena za zagotavljanje uporabniku prijaznih spletnih storitev;  najpogostejše funkcije e-poslovanja ne bi bile mogoče brez piškotkov.  Interakcija med spletnim uporabnikom in spletno stranjo je s pomočjo piškotkov hitrejša in enostavnejša. Z njihovo pomočjo si spletna stran zapomni posameznikove preference in izkušnje, brskanje po spletnih straneh pa je s tem bolj učinkovito in prijetno. Razlogov za uporabo piškotkov je več.  Uporabljajo se za shranjevanje podatkov o stanju posamezne spletne strani (podrobnosti o prilagoditvah posamezne spletne strani), pomagajo pri izvajanju spletnih storitev (npr spletne trgovine), pomagajo pri zbiranju statistik o uporabnikih in obiskanosti spletnega mesta, o navadah spletnega uporabnika , itd. S pomočjo piškotkov lahko torej ocenimo učinkovitost zasnove našega spletnega mesta. O priporočeni in dovoljeni uporabi piškotkov na spletnih straneh si lahko preberete tudi smernice informacijskega pooblaščenca za uporabo piškotkov, ki jih najdete tukaj.

 

Seznam piškotkov na naši spletni strani

Ime piškotka Trajanje Opis
Ime je generirano Trajanje seje Osnovni piškotek za sejo CMS sistema
Ime je generirano Trajanje seje Osnovni piškotek za sejo CMS sistema
"cookieconsent_status"  1 leto Shrani uporabnikove preference glede piškotkov
"arp_scroll_position" 6 ur Zapis navpične pozicije, kjer se uporabnik trenutno nahaja
Google Analytics - v primeru odobritve
"_utma" 2 leti Google Analytics zabeleži razlikovanje med uporabniki in sejami
"_utmb" 30 minut Google Analytics zabeleži novo sejo ali novega uporabnika
"_utmz" 6 mesecev Google Analytics določa vir prometa ali oglaševalsko akcijo
"_utmc" Trajanje seje Google Analytics zabeleži čas trajanja obiska

Piškotki, ki jih uporabljamo na naši spletni strani, ne zbirajo vaših osebnih podatkov, s katerimi bi vas bilo mogoče osebno prepoznati  in ne morejo poškodovati vašega računalnika, tablice ali mobilnega telefona. Piškotki omogočajo delovanje našega spletnega mesta in nam pomagajo razumeti, katere informacije so najkoristnejši za obiskovalce.

 

Priglasitev

Med uporabo tega spletnega mesta se lahko s potrditvijo piškotkov strinjate, da to spletno mesto nastavi piškotke na vašem računalniku ali mobilni napravi. Lahko se tudi odločite, katere piškotke boste dovolili. Osnovno delovanje je možno tudi brez priglasitve piškotkov, a določene funkcionalnosti ne bodo delovale pravilno.

 

Upravljanje in brisanje piškotkov

Če želite spremeniti način uporabe piškotkov v brskalniku, lahko to storite spodaj levo z zavihkom "Piškotki". Lahko pa se tudi poslužujete blokiranja ali izbrisa piškotkov za našo domeno z ustrezno spremembo nastavitev brskalnika.

Za upravljanje piškotkov vam večina brskalnikov omogoča, da sprejmete ali zavrnete vse piškotke, sprejmete samo določeno vrsto piškotkov ali pa vas opozori, da stran želi shraniti piškotek. Piškotke, ki jih je brskalnik shranil, lahko tudi enostavno izbrišete. Če spremenite ali izbrišete brskalnikovo datoteko s piškotki, spremenite ali nagradite vaš brskalnik ali napravo, boste morda morali ponovno onemogočiti piškotke. Postopek za upravljanje in brisanje piškotkov se razlikuje od brskalnika do brskalnika. Če pri tem potrebujete pomoč, lahko pogledate v brskalnikovi pomoči uporabnikom.

Sledenje bo delovalo le, če se z njim strinjate. Sledenju Google Analytics pa lahko onemogočite tudi na naslednji povezavi.